Jestem weganką i staram się zdrowo odżywiać. Nie zawsze mi to wychodzi i nieraz mam większą ochotę zjeść coś słodkiego niż jakieś warzywo lub owoc. A słodyczy wegańskich, wbrew pozorom, jest dość duży wybór (poza tym piekę dobre ciasta). Jednak są pewne megazdrowe produkty, na które zawsze mam ochotę i które chętnie zjadam. Ułożyłam z nich moją subiektywną listę
TOP 5 ZDROWYCH PRODUKTÓW
Przedstawiam ją poniżej. Są to produkty, które można kupić przez cały rok. Wypisane przez mnie ich właściwości zdrowotne to oczywiście nie wszystko - wypisałam po prostu to, co dla mnie jest najważniejsze i za co najbardziej cenię dany produkt. SMACZNEGO!
Można je kochać albo nienawidzić. Niektórych może odrzucać
ten maślany, niedookreślony smak i dziwna konsystencja, ale jak dla mnie
awokado jest przepyszne, dlatego najchętniej zjadam je na kanapce: z pomidorami
i oliwkami (które się świetnie z nim komponują) bez zbędnych dodatków i
przypraw. Jest nie tylko źródłem różnych witamin (A, E, C, D, z grupy B), ale
przede wszystkim zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Słodki i soczysty… o jego walorach smakowych nie trzeba
chyba przekonywać tych, którzy mieli okazję go spróbować. Skarbnica
antyutleniaczy, jak i witamin oraz substancji mineralnych (wapń, krzem, żelazo,
potas, sód).
Często słyszę opinię, że jest to jedna z najzdrowszych kasz.
Uwielbiam jej smak, dlatego chętnie zjadam ją bez żadnych dodatków (chociaż
moim przebojem obiadowym są również pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym). Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn,
zawiera liczne witaminy z grupy B oraz lecytynę. Ma również wysoką zawartość
białka.
Pamiętam z dzieciństwa, jak piłam raz napar z siemienia
lnianego i była to dla mnie katorga. Dzisiaj nie pijam tego tłustego, mdłego
napoju, a pomimo tego mogę cieszyć się cudownymi właściwościami zdrowotnymi
siemienia. W jaki sposób? Mielę ziarna w młynku i zjadam w postaci proszku
(który ma pyszny, orzechowy posmak). Doskonały dodatek np. do płatków. Siemię lniane zawiera m.in.: magnez,
żelazo, cynk, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe
omega-6. Poprawia wygląd
włós, skóry i paznokci.
5. Kiełki
Na kanapkę lub do tortilli... Obfitujące w białka i kwasy
tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy. W pierwszej kolejności sięgam po kiełki
brokuła (ponoć obecne w nich sulforafany stosowane są w profilaktyce
nowotworów). Natomiast kiełki lucerny są szczególnie cenne dla wegetarian i wegan, zawierają
żelazo i łatwo przyswajalne białko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz